De mai mult timp mă gândesc să scriu și despre experiența mea cu aparatul dentar. Deși există multe studii și articole pe această temă, deci materialul informativ nu lipsește dacă cineva dorește să se intereseze pe acest subiect, eu cred că doctorii sau pacienții nu povestesc și despre cealaltă latură, cea afectivă. Mă refer aici la partea cu ce simți atunci când porți un aparat dentar, ce provocări apar zi de zi și ce chestiuni implică cu adevărat acest lucru. Suntem persoane diferite, însă reacționăm mai mult sau mai puțin asemănător în cazurile similare precum acesta de față. Desigur că există un spațiu personal unde intervin diferențele de percepție, afective sau cognitive ale fiecăruia dintre noi asupra lucrurilor, dar mai ales asupra simțurilor. Însă acest fapt nu exclude un adevăr universal și anume acela conform căruia intervențiile de orice natură asupra corpului uman presupun și schimbări emoționale. Tocmai despre acestea voi detalia eu în cele ce urmează.
Așadar, acum câțiva ani am fost norocoasa sau ghinionista purtării unui aparat dentar fix. După mai multe discuții pe această temă cu familia, în încercarea de a mă convinge să apelez la ajutor specializat, cu chiu cu vai am decis că este momentul potrivit să îmi pun aparat dentar. Eu, de când mă știu am avut o fobie față de dentiști și tocmai de aceea era foarte greu pentru mine să mă adaptez situaiei. E drept, mă aflam într-o situație fără ieșire aș putea spune. Aveam o dantură strâmbă, dar chiar strâmbă. Mereu mă simțeam rușinată atunci când râdeam sau chiar când vorbeam, căci știam că ai mei dinți se vedeau urât.
➜ De ce să apelezi la un tratament artodontic
Am avut nenorocul să fiu deținătoarea unui maxilar micuț față de suprafața necesară a noilor dinți care mi-au crescu ca lopețile, cum spunea bunica mea. Astfel că pentru a încăpea toți în aceeași gură s-au încălecat unul peste altul fără nicio reținere și îmi creau un anume disconfort la închiderea gurii sau la mușcat. Înafară de acest fapt, dinții mei erau perfect sănătoși. Tocmai de aceea am și întârziat procesul alinierii lor până în momentul în care au început să mă doară gingiile. Toți doctorii vorbesc despre sângerări la spălare, despre parodontoză și alte chestii din astea și ne recomandă o îngrijire adecvată, dar nimeni nu ne spune că pentru a avea o gură sănătoasă trebuie, în primul rând, să avem dinții drepți. De aici, practic, apar toate problemele, precum mușcătura incorectă, durerile la diferiți stimuli, gingiile sensibile și așa mai departe. Prin urmare, tratamentul ortodontic reprezintă o metodă eficientă în rezolvarea problemei de la rădăcină. Pe lângă îmbunătățirea aspectului fizic, acesta are rolul de a corecta și însănătoși maxilarul.
➜ Când este indicat să porți aparat dentar
Se spune că cea mai indicată perioadă de urmare a acestui tratament este copilăria sau adolescența. Pe principiul, cu cât mai devreme cu atât mai bine. Ei bine, nu este chiar așa. Eu am început tratamentul ortodontic în timpul facultății, în perioada de studenție. De ce? Pentru că, în primul rând, am amânat destul de mult acest lucru din cauza fricii mele de extracții sau injecții, apoi fiind o fire mai introvertită, exista riscul ca, în timpul școlii, ceilalți să facă glume nefericite pe seama aparatului meu dentar, că doar știți cum sunt copii. Nu în ultimul rând, am considerat că în timpul facultății suntem oameni mai maturi și tratăm mai cu seriozitate lucrurile de acest gen. În altă ordine de idei, dacă înainte era o necesitate nu prea plăcută din mai multe puncte de vedere, acum aș putea spune că purtarea unui astfel de aparat dentar a devenit mai mult o fiță. Toate vedetele s-au întrecut în a-l purta la un moment dat. Cert este că aparatul dentar fix, cel cu bracketi este un instrument foarte eficient pentru corectarea danturii. Și atunci, mă întreb, de ce să nu apleze la el oricine simte că este necesar? Mai ales că există tipuri pentru toate buzunarele.
➜ Cum îți influențează viața purtarea unui aparat dentar cu bracketi
Odată ce ai luat această decizie, trebuie să știi că nu mai poți da înapoi și tratamentul poate dura chiar și trei ani, ca în cazul meu. La început poate părea interesant, însă este necesar să știi la ce te înhami, fiind vorba despre o perioada mai lungă de timp în care nu ai posibilitatea să renunți atunci când vrei tu. Este vorba despre mai multe etape ce trebuie urmate în parcursul acestui tratament ortodontic, de la acomodarea treptată cu aparatul, extracții ale dinților în plus pentru a face loc celorlalți și până la purtarea unor gutiere care să păstreze alinierea danturii. Ei bine, între aceste două momente există binecunoscutele vizite lunare la dentist, durerile insuportabile de dinți, mai ales după fiecare ajustare a aparatului, iritațiile din gură care îți îngreunează mestecatul și vorbitul, mărirea buzelor, incomodare la închiderea gurii, la vorbit și așa mai departe. De asemenea, tot în categoria intermediară se află și interdicțiile la anumite alimente tari sau lipicioase, care ar putea periclita aparatul dentar, dar și desele momente de igienă orală.
Într-adevăr, viața ți se schimbă din mai multe aspecte, care nu păreau importante. Gura poate căpăta un ușor aspect de bot de rață. Mereu m-a deranjat acest aspect. De altfel, mâncatul devine mai greoi și mai restricționat, igiena este un must have și este mult mai complicată în cazul purtării aparatului dentar fix. Dacă înainte îmi periam dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, în timpul purtării acestui tip de aparat a trebuit să mă spăl pe dinți un timp mai îndelungat și mai des. Petreceam minute bune în baie, pentru că este obligatoriu să te perii pe dinți după fiecare masă, chiar dacă ai luat prânzul în oraș. Imaginați-vă doar că vă plimbați cu periuța de dinți după voi. Mai mult decât atât, este indicat să folosești și alte produse destinate îngrijirii orale, cum este ața dentară sau apa de gură. Eu, recunosc că am mai sărit peste acestea. De asemenea, vorbitul poate fi mai dificil în anumite perioade. Se mai întâmplă să te agați într-unul din capetele sârmei care leagă bracketii unii de alții și să te rănești. Din punctul meu de vedere, acesta este unul dintre cele mai stânjenitoare mmomente. Îmi amintesc și acum de dureroasele eczeme bucale provocate de bracketi. În ultimul timp, aceștia îmi iritau constant partea interioară a buzei și îmi provocau răni serioase, pe care le apăram de duritatea aparatului dentar prin aplicarea pe bracketul cu pricina a unui fel de ceară dentară. Trecând peste acestea, din fericire latura socială nu este influențată de acest aparat dentar. Oamenii îl privesc acum ca pe un lucru obișnuit, deși uneori se mai întâmplă să întâmpini remarci de genul: ”O, ai aparat dentar!”, ”De cât timp îl ai?”, ”Cât timp trebuie să-l porți?” sau ”La ce doctor ai apelat? Și eu intenționez să îmi pun.” Deși este destul de antrenant să porți aparat dentar și fiecare zi este o provocare, uneori te mai și plictisești de el. Uneori îmi doream o schimbare, iar asta era posibil doar prin intermediul elasticelor colorate. Ei bine, dacă la un moment dat intervine monotonia, o modalitate originală de a te juca puțin constă în elasticele colorate, care diversifică aspectul aparatului. Așa apare zâmbetul roz sau verde sau albastru. Ele sunt utilizate și pentru a anima dorința copiilor în a-l purta. Funcționează, să știți.
➜ Cât durează tratamentul. Durerea, mâncatul şi igiena în timpul purtării aparatului dentar
Tratamentul ortodontic poate dura de la un an până la câțiva ani, în funcție de fiecare persoană, de fiecare dantură și de problemele pe care le prezintă. Procesul este, de cele mai multe ori, lung și anevoios, necesitând multă atenție și răbdare din partea purtătorului.
În cazul meu, purtarea unui astfel de aparat dentar timp de trei ani a fost mai mult un chin. Este vorba practic de o sârmă în adevăratul sens al cuvântului, de niște bracketi care îți sunt lipiți pe fiecare dinte, de elastice care țin sârma pe bracket și de câteva arcuri care trag sau împing de-a dreptul dinții pentru a se plasa la locul lor. Această tragere a dinților în colo și-n coace a fost extrem de dureroasă pentru mine, mai ales că de-a lungul timpului am început să am probleme și cu aftele bucale apărute în urma micilor leziuni cauzate de capetele sârmei și de bracketi. Îmi aduc aminte că erau perioade când nici nu puteam mânca de durere, iar fiecare meniu al meu era pasat. Bineînțeles că am avut ceva probleme și cu vorbirea, asta în perioada de acomodare, dar și după fiecare vizită lunară la medicul stomatolog, din cauza rănilor provocate de schimbarea sârmei. Dacă până să-mi pun aparat puteam mânca orice, odată cu purtarea lui, meniul se schimbă. De exemplu, nu ai voie să mânânci caramel sau popcorn, ori alimente tari care pot desprinde bracketul de pe dinte. Guma de mestecat se înscrie și ea pe lista neagră. Mai mult decât atât, zâmbetul este diferit. Oricât de obișnuit ajungi să fii cu acest tip de aparat dentar, acei bracketi tot te deranjează în anumite grimase. De reținut este faptul că după fiecare masă trebuie să efectuezi periajul dentar, să folosești ața dentară și apoi apă de gură pentru a nu lăsa nicio bacterie și pentru a păstra curată atât cavitatea bucală, cât și aparatul dentar.
➜ Cât de important este medicul stomatolog
Eu am fost norocoasă și nu prea în privința medicului specialist. Spun asta deoarece am avut parte de un medic stomatolog bine pregătit, cu o experiență vastă în ortodonție. Marele ”dar” apare la capitolul relației medic-pacient. Deși își făcea foarte bine treaba, mie mi s-a părut foarte dur în lucrul cu gurile oamenilor. Nu prea părea să îl intereseze durerile mele în momentele în care lucra în gură, nu comunica aproape deloc, iar sfaturile parcă i le trăgeam cu forța prin întrebările mele insistente, care îl cam enervau vizibil. Nu mai zic de episoadele când îmi tăia buzele cu sârma aparatului dentar sau când îmi provoca răni sângeroase la gingii și la pereții bucali. O tortură pentru mine, nimic mai mult! Ieșeam de multe ori din cabinet cu ochii în lacrimi și cu servețele însângerate, fără prea multe explicații. Înțelegeam totuși că trebuie să rezist, pentru că rezultatul va fi spectaculos. Îmi doream enorm să am dinții drepți și să nu mai fiu complexată din cauza lor. De aceea suportam totul cu stoicism.
Nu în toate cazurile se întâmplă așa, la mine fiind vorba despre un caz destul de complicat. Era mult de lucru, însă medicul face mereu diferența între chin și plăcere. Un medic stomatolog bun conversează cu pacientul său, îi oferă tipsuri folositoare și de ce nu îl ajută la nevoie. La mine nu a fost chiar așa. De aceea este foarte importantă alegerea medicului dentist. Oricât de specialist ar fi medicul, uneori este nevoie și de grijă, încurajări, de susținere afectivă, de învățarea pacientului care, până la urmă, are parte de o experință nouă și trebuie ajutat.
➜ Rezultatele purtării aparatului dentar şi a gutierelor
Când a venit ziua cea mare, eu eram foarte emoționată. Deși mi-am dat jos aparatul dentar înainte de termen, dinții mei arătau bine. Toți erau aliniați nevoie mare. Îndepărtarea brackeților a fost neașteptat de ușoară, iar după scoaterea aparatului mă simțeam ciudat. Parcă lipsea ceva. Nu-mi mai recunoșteam dinții, dar mi-a plăcut senzația. Eram bucuroasă și mă mândream cu noul meu zâmbet. Te simți mai încrezătoare. La plecare am primit niște gutiere pe care trebuia să le port ca să îmi păstreze dantura dreaptă. Altfel, dinții pleacă înapoi unde au fost ei învățați. Este foarte important acest aspect, căci da, dinții tind să revină la poziția lor inițială. Nu prea am crezut eu atunci, dar să știți că este adevărat. Acum regret pe de această parte, că am renunțat la aparat mai devreme decât trebuia.
➜ Tipuri de aparate dentare și de bracketi
Desigur, există mai multe tipuri de aparate dentare mai ieftine sau mai scumpe, în funcție de material și de poziționare. Brackeții din ceramică sunt cei adoptați de vedete, căci aceștia sunt aproape invizibili. Ei nu se ies în evidență asemenea brackeților din metal, care sunt și mai ieftini și acesibili oricui. Mai sunt și braketii linguali, poziționați în spatele dinților pentru a nu se observa deloc. Eu am apelat la bracketi clasici, din metal care se vedeau în toată splendoare lor. Toate tipurile de bracketi au acelasi rezultat, diferă doar purtarea lor. Ideea este să te simți tu bine cu ei, să te simți confortabil atunci când îi porți.
Așadar și prin urmare, dacă aveți probleme cu dantura și credeți că este necesar tratamentul ortodontic, nu ezitați să faceți primul pas. O vizită la medicul dentist potrivit, după o cercetare atentă a pieței în prealabil va fi cu adevărat utilă în acest sens. Poți aplea cu încredere la această metodă de corecție a dinților la orice vârstă. Pe lângă toate aspectele mai puțin plăcute de care am avut parte în perioada tratamentului ortodontic, mi-a făcut plăcere să fiu posesoarea unui aparat dentar fix, iar de rezultat nici nu mai zic. A meritat!
PS.1 Mulțumesc, pe această cale, unchiului meu care m-a susținut din toate punctele de vedere în acest demers.
PS.2 Dacă te-a ajutat în vreun fel acest articol, te rog să îți lași părerea într-un comentariu/like/share.
PS.2 Dacă te-a ajutat în vreun fel acest articol, te rog să îți lași părerea într-un comentariu/like/share.
Sursă foto: Galerie personală; Pinterest
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu